
Al vóór de tweede wereldoorlog had het syndicalisme door de opkomst van de "moderne" sociaaldemocratische vakbeweging en de vakbondsactiviteiten van partijcommunisten en revolutionaire marxisten numeriek sterk aan betekenis ingeboet.
De AS # 1 – december 1972
Tijdschrift voor politiek en kultuur
Al vóór de tweede wereldoorlog had het syndicalisme door de opkomst van de “moderne” sociaaldemocratische vakbeweging en de vakbondsactiviteiten van partijcommunisten en revolutionaire marxisten numeriek sterk aan betekenis ingeboet.
Slechts in een klein aantal landen (Spanje, Zweden) hebben syndicalistische organisaties ondergronds of bovengronds momenteel enige invloed in de arbeidersbeweging. Toch is het syndicalisme als idee nog steeds lovend. De verbinding van politieke en economische emancipatiestrijd, die tot uitdrukking komt in eisen als zelfbeheer en arbeidersraden, is het meest opvallende kenmerk van het syndicalisme. Nu vandaag de dag steeds meer groepen gaan twijfelen aan de democratische en de bureaucratische praktijken van de vakbondsbestuurders steeds meer verzet wekken, is de syndicalistische maatschappijopvatting zeker geen fossiel uit het verleden.
In deze eerste aflevering van het tweemaandelijkse tijdschrift De As wordt een poging gedaan het syndicalisme te belichten. Hierbij hebben vooral historische aspecten de aandacht gekregen.
Erich Gerlach geeft in het kort een algemeen historisch overzicht, terwijl enige passages uit de dissertatie van Wiardi Beckman een indruk geven van de theoretische achtergronden van het revolutionaire syndicalisme in Frankrijk.
Hans Ramaor schrijft over de Industrial Workers of the World, de Amerikaanse syndicalistische organisatie, die in de eerste decennia van deze eeuw de aandacht trok.
Van Rudolf de Jong enige fragmenten uit een artikel over het NSV, de Nederlandse syndicalistische organisatie uit de jaren twintig en dertig, terwijl Arthur Mondes-Georges over de huidige perspectieven van het syndicalisme schrijft.
Inhoud van dit nummer:
Redactioneel
Historische vormen van syndicalisme. Erich Gerlach
Het syndicalisme in Frankrijk. H.B. Wiardi Beckman
Het syndicalisme in Nederland. Rudolf de Jong
Het syndicalisme in Amerika. Hans Ramaer
Politieke partijen en de IWW. Vincent St. John.
Het syndicalisme als vorm van werkelijk zelfbeheer. Arthur Mendes-Georges
Het syndicalisme is een wat vergeten stroming in de arbeidersbeweging.
Over deze publicatie zijn enkele recensies [link naar document Recensies_AS1] beschikbaar.